-A A +A

Grijze muis

afbeelding van Juul van de Kolk

Wie wil er nou echt een grijze muis zijn? Ooit gehoord van een wedstrijd: "wie is de supergrijze muis van het jaar". Welnee. Alles wijst op het tegendeel. De trend in onze moderne consumptiemaatschappij speelt in op "grijzen muizen doen er niet toe. Het zijn verliezers". Inderdaad aan hen verdient onze weggooimaatschappij bitter weinig. En dat is de norm, de maat. Dat maakt het verschil.

Wij leven in een uitputtend tijdperk van de menselijke geschiedenis. We verbruiken onze aarde, het milieu en onze grondstoffen. Op den duur vedwijnt alle grond onder onze voeten. We vervuilen ons klimaat, de moeder van ons bestaan. We vernielen onze planeet. We consumeren onze toekomst. Dat doen we met een onvoorwaardelijke inzet. Alle middelen lijken geoorloofd.
Alle neuzen moeten in gelijke richting. Dat lukt het beste langs de weg van de verborgen verleiding. Je moet de mensen - we zijn tenslotte grijze muizen - op het goede been zetten om te consumeren. Je moet hen de indruk geven dat ze er echt toe doen, dat ze allesbehalve grijzen muizen zijn. Je kunt van alles zeggen over grijze muizen behalve dat ze grijze muizen zijn.
Dat demotiveert. Het profiel "Grijze muis" spreekt niet aan. . De betitteling "grijze muis" verandert hen in eigenzinnige idioten.
Als je bier wil verkopen, zeg je: "Als veel bier drinkt, laat jre zien dat je uitblinkt en erbij hoort.  Dat je iets betekent.  Je moet er er wel wat voor over hebben. want het gaat ten koste van je gezondheid en welzijn. Maar wat doet het er toe. Beter een kort en heftig leven dan een "grijze muizen leven" is de onderliggende suggestie.
Als je tabak wil verkopen laat je de consument onderdompelen in een schijnwereld van cowboyvrijheid en de glamour van van de filmsterrenwereld.
En inderdaad - conform wetgeving - dat hun leven een verslavende  en dodelijke afloop kan hebben. Je moet er wat voor over hebben om flitsend te leven. Dat is pas uitdagend leven.
Mijn reactie zou zijn: "Liever een grijze muis die er toe doet dan een consumptieslaaf die alleen maar moet".

Onderwerp: 

Reageren op een blog kan als u bent ingelogd. U bent al ingeschreven of u kunt zich hier alsnog voor inschrijven als inwoner van Oss of als professional.

Registreren als lid Registreren als professional