-A A +A

Uitdaging

afbeelding van Juul van de Kolk

Als je het woord "uitdaging" opzoekt, krijg je een scala van voorbeelden te zien. Wat kan het betekenen op geestelijk gebied. Welke effecten kan het psychologisch oproepen. Welke betekenis heeft het bij alles wat je onderneemt. Uitdaging lijkt toekomst te scheppen. Voor je gezondheid, conditie, ouder worden, voor jezelf en je sociale netwerk zorgen en ga zo maar door.

Als ik probeer terug te kijken in mijn leven springt het begrip "uitdaging in het oog. Ik ben geneigd te zeggen: Alles wat mij goed deed in mijn leven heb ik gevonden. Vooral in de uitdaging om van het leven wat te maken". Of mijn wereld mij daartoe uitdaagt of dat ik mijn wereld uitdaag, dat weet ik eigenlijk niet. Ik denk steeds meer dat de uitdaging een enorme uitwerking heeft. Accepteren hoe ver ik gekomen ben  veerkracht  niet omkijken en de sprong naar de toekomst maken.
De idee dat je er maar mee moet leren leven, dat niemand je nog nodig heeft en dat je sociaal nergens meer toe dient is onverteerbaar. Je bent geen zorgafhankelijke maatschappelijke kostenpost. Deze houding is rampzalig voor je zin in ondernemen en je maatschappelijke uitdaging.
Maatschappelijke uitsluiting of isolatie is fnuikend voor je zin om te leven en om iets van je leven te maken. Mijn eerste reactie bij een voornemen van de overheid om te bezuinigen op het sociaal domein is boosheid om zoveel onbegrip voor mensen die zichzelf maar moeten zien te redden. Veel mensen zijn daartoe nauwelijks in staat,.
De besluitvormers leven in een andere wereld dan de hulpbehoevenden, denk je dan. Mijn volgende gedachte is: Hopelijk zijn steeds meer hulpbehoevenden ondanks alles toch in staat zichzelf te helpen en worden zij door de overheid vroeger of later toch nog beter daartoe in staat gesteld.
Zonder een gioed woord over te hebben voor de sociale bezuinigingen  koester ik hoop, vooral op het effect van de uitdaging.

Onderwerp: 

Reageren op een blog kan als u bent ingelogd. U bent al ingeschreven of u kunt zich hier alsnog voor inschrijven als inwoner van Oss of als professional.

Registreren als lid Registreren als professional