-A A +A

Ai, ai: Oss op nummer 62 van 84 als 'toegankelijke gemeente'

0
19-03-2018:03

De ongelukkige situatie met de regenpijp en de lantaarnpaal in de Koornstraat blijkt absoluut niet de enige vervelende plek voor rolstoelers en wandelwagens. Nadat ik eerder deze week over de plek schreef kreeg ik een uitgebreide mail van Maaike Mollen, burgerlid PvdA. ,,Shit, dacht ik toen ik het artikel las”, licht ze daarna toe.

,,De pech is dat deze groep mensen bijna altijd vergeten wordt. Wij hebben ook vragen gesteld over de pallets op het Walplein. Wij waren in eerste instantie ook heel enthousiast over de tijdelijke bankjes, maar toen zagen we hoe ze zijn neergezet. Ze zijn bovenop de noppen voor blinden en slechtzienden gezet. Ongecertificeerde noppen, overigens, maar toch”, vertelt ze.

Dat is pas ongelukkig. Maar een bezoekje aan het centrum leert dat dat ook wel weer meevalt. Slechts een paar nopjes worden geblokkeerd door de ‘palletbanken’ recht tegenover de oude V&D.

Niet zo'n toegankelijke stad Toch heeft Mollen een punt, want Oss doet het niet zo goed als toegankelijke stad. Begin deze maand werd de meest toegankelijke gemeente van het jaar uitgeroepen. Dat was Hardenburg. Oss bungelt onderaan: op plekje 62 van de 84. Uden staat op 20. Auw.

,,Ik maak me er hard voor dat Oss bovenaan komt te staan”, zegt Mollen daarom. Ze stipt de app Ongehinderd aan. ,,Via deze mobiele app kunnen mensen een melding doen. Of een locatie toegankelijk is voor de beperking die je hebt.” In de app staan bijvoorbeeld rolstoelvriendelijke toiletten en gehandicaptenparkeerplaatsen.

Maar wat kun je nou doen als je een ongelukkige situatie aantreft, zoals in de Koornstraat? ,,Je kunt een melding maken via de app”, vertelt Mollen. Ja, of via het Digitale Loket van de gemeente Oss. Iets wat ik nu voor de Koornstraat heb gedaan.Benieuwd of het wordt opgepikt.

Oproep Mollen roept mensen die in een rolstoel zitten op om zaterdag om 14:00 uur naar het Walplein tegenover de Hema te komen. ,,Ik zou graag met hen eens een rondje door de stad lopen om te zien welke ongemakkelijke situaties zij tegenkomen en waar wij melding van kunnen maken. Als er een nieuw college is, want tijdens deze verkiezingstijd is het nogal druk.”

Reageren op een nieuwsbericht kan als u bent ingelogd. U bent al ingeschreven of u kunt zich hier alsnog voor inschrijven als inwoner van Oss of als professional.

Registreren als lid Registreren als professional