-A A +A

Dag van de Witte Stok 2017

0
19-10-2017:10

Dag van de Witte Stok

De Dag van de Witte Stok wordt elk jaar op 15 oktober gehouden. Dit jaar was er door de Werkgroep BTB (Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid) van de Adviesraad Sociaal Domein in Oss een lezing georganiseerd in de Jozefkerk over “Ouderen en Slechtzien”.

De opkomst was niet groot. Dat kwam natuurlijk deels omdat 15 oktober dit jaar op zondag viel, deels door het uitzonderlijk mooie weer en misschien ook wel omdat het slechtziende ouderen niet lukte de weg naar de Jozefkerk te vinden. De lezing werd gegeven door Astrid Dooremalen, docente toegepaste gerontologie aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Zij maakte duidelijk dat slecht zien niet alleen een fysieke, maar ook een psychische én sociale aandoening is. Zij noemde als uitgangspunt de visie van Machteld Huber: “Gezondheid is het vermogen jezelf aan te passen en je eigen regie te voeren in relatie met de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven” Deze visie heeft geleid tot het “spinnenwebdiagram”, waarin de zes dimensies van gezondheid staan: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, dagelijks functioneren, meedoen, zingeving, kwaliteit van leven. De gemeente Oss gaat dit ook gebruiken bij het nieuwe positieve gezondheidsbeleid. Voor de één zijn bepaalde dingen belangrijker dan voor de ander. Dat verschil geldt ook voor de doelgroep ouderen en jongeren. Sanne van Kessel een tweedejaars studente toegepaste gerontologie aan de Fontys Hogeschool én ervaringsdeskundige vanwege een oogziekte maakte in haar verhaal heel duidelijk dat haar ziekte alle levensgebieden raakt, maar de één soms meer dan de ander. Hoe beleef je bepaalde situaties? Hoe voelt het om hulp aangeboden te krijgen en om te aanvaarden? Wat brengt de toekomst?

Na deze inleidingen was er in de pauze een uitleg over de verschillende apparatuur om het geschreven woord om te zetten in het gesproken woord. De techniek wordt steeds beter en de aanwezige slechtzienden waren zeer optimistisch over de ontwikkelingen.

Vervolgens werden onder leiding van de dagvoorzitter Jan Troost, vanuit zijn rolstoel, diverse ervaringsdeskundigen bevraagd over hun ervaringen én de oplossingen, die zij ervoor gevonden hadden.

Tot slot sprak wethouder Annemieke van de Ven haar dank uit voor deze “zeer leerzame middag” en beloofde de voorzitter van de werkgroep BTB Harry van Ewijk volgend jaar op 15 oktober de Ossenaren te laten ervaren wat het is om slechtziend te zijn.

Reageren op een nieuwsbericht kan als u bent ingelogd. U bent al ingeschreven of u kunt zich hier alsnog voor inschrijven als inwoner van Oss of als professional.

Registreren als lid Registreren als professional